Novosti: Vijesti

ZAKLJUČCI SA ZNANSTVENO-STRUČNOG SKUPA

🕔30.10.2021.

Na znanstveno-stručnom skupu održanom u gradu Krku i uz podršku predsjednika RH, dana 9.-11. rujna 2021. sudjelovali su znanstvenici iz različitih  institucija i sveučilišta u Hrvatskoj uključeni u istraživanja Jadranskog mora i prirodoslovno obrazovanje usmjereno na poznavanje Jadranskog mora kroz obvezni i izborni obrazovni sustav.

MOJA ENERGIJA, MOJA SLOBODA

🕔17.10.2021.

Priručnik nastao iz potrebe kako bih odgovorio na sve brojnije upite mnogih građana i gospodarstvenika zainteresiranih za izgradnju vlastite male fotonaponske elektrane (u daljnjem tekstu FNE) i dostizanje skoro energetske neovisnosti vlastite obitelji i/ili vlastitoga gospodarskog subjekta (Vjeran Piršić).

Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana

🕔05.06.2021.

Jubilarna 10. energetska konferencija otoka Krka održava se kao hibridna u organizaciji Ekonomskog  fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i udruge Eko Kvarner, uz pokroviteljstvo i prisutstvo predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Ususret 10. energetskoj konferenciji otoka Krka

🕔31.05.2021.

Ove godine organiziramo jubilarnu energetsku konferenciju otoka Krka, te tim povodom objavljujemo kratak podsjetnik na povijest energetske tranzicije na otoku Krku uz kratak osvrt na trenutne aktivnosti, te najavu budućih projekata. 

ERASMUS+ CSS

🕔28.05.2021.

Projekt "Climate Change studies and research in the European Union" se izvodi pod koordinatorom iz Irske:Galway CommunityCollege i u partnerstvu s Instituto de Educacion Secundaria Felix Muriel i Galicijskim prirodoslovnim društvom (Sociedade gallega historia natural SGHN) iz Španjolske, dok su Hrvatski partneri Prva sušacka hrvatska gimnazija u Rijeci i Eko Kvarner.

Institucionalna podrška

🕔24.05.2021.

Udruga Eko Kvarner korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva od 1. siječnja 2021. godine u programskom području „Institucionalna podrška stabilizaciji i/ili razvoju udruga koje u prethodnim razdobljima nisu koristile institucionalnu podršku (20_2_NOVI)“ u ukupnoj vrijednosti od 114.000,00 kuna.

Otok Krk - energetski samostalan i klimatski neutralan

🕔15.03.2021.

Eko Kvarner već nekoliko godina provodi projekt IKRE – Island Krk Renewable Energy, projekt kojim otoku Krku treba olakšati tranziciju prema energetskoj samostalnosti i CO2 neutralnosti. Projektni partneri su Grad Krk i EARA  (European Asbestos Risk Association). 

Dvije konferencije posvećene zaštiti prirode i biološke raznolikosti

🕔06.11.2020.

Uz potporu MIO-ECSDE organizacije, ove jeseni organizirali smo dva Mediteranska Akcijska Dana s ciljem jačanja svijesti o važnosti bioraznolikosti i vrijednosti zaštićenih Natura 2000 područja na otoku Krku.

Priopćenje o apelu vodećim političarima RH za spas plemenite periske (s prijedlogom akcijskog plana)

🕔20.09.2020.

Znanstvenici koji su se prošli tjedan okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu (i u Mediteranu) nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

INA-in program Zeleni pojas

🕔20.08.2020.

S ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja, INA je 2014. pokrenula program Zeleni pojas u sklopu kojeg je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Kroz ovaj program INA sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktiv

Sustainable development of Mediterranean small islands - webinar

🕔27.05.2020.

SAMO SUTRA - ako Vas zanima zašto nam EU baš sada nudi Green new deal (Thomas, direktno iz Pariza), kakvo je trenutno stanje/sranje na Mediteranu (Michael, direktno iz Atene) i kakav će kaos sve to napraviti na Balkanu (Alexandar, direktno iz Oxforda), pridružite nam se na ovom izuzetno zanimljivom webinaru, samo dan iza velike najave velikih (zelenih) planova iz Brisela...

Amazonsko pleme dobilo tužbu protiv ekvadorske vlade. Spasili su 7 milijuna hektara šume

🕔31.05.2019.

Sud je priznao da je vlada prekršila naše pravo na slobodno življenje i donošenje vlastite odluke o našem području i samoodređenju. Naš teritorij je naša odluka, a sada, budući da smo vlasnici, nećemo dopustiti da ulje ulazi i uništava naše prirodno okruženje i ubija našu kulturu.

Zašto (i kako optimalno) instalirati fotonaponsku elektranu na otoku Krku, danas

🕔09.05.2019.

U sklopu EUKI (Europska klimatska inicijativa) projekta ,,Otok Krk - energetski nezavisan i CO2 neutralan otok", u organizaciji ekološke udruge Eko Kvarner i energetske zadruge Otok Krk i održat će se predavanje 09.05.2019. u maloj Vijećnici Grada Krka s početkom u 18.00

Sjene drveća mogu ohladiti gradove za 5 stupnjeva

🕔16.04.2019.

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a novo istraživanje ukazuje nam kako bismo ih u vrlo bliskoj budućnosti mogli učinkovito hladiti sadnjom stabala. Čini nam se kako je velika većina stanovnika gradova dobila znanstvenu potvrdu onoga što već intuitivno zna.

Berlin Energy Dialogue 09-10 April 2019

🕔09.04.2019.

Zašto (i kako optimalno) instalirati malu fotonaponsku elektranu na otoku Krku, sada

🕔02.04.2019.

Zašto (i kako optimalno) instalirati malu fotonaponsku elektranu na otoku Krku, sada

🕔01.04.2019.

Budućnost obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

🕔02.03.2019.

Veoma informativan tekst...

Solarno tržište u EU raslo 36 posto ! ! !

🕔02.03.2019.

Najtoplije preporučam za čitanje

🕔19.02.2019.

Profesor Visković je bio prvi zeleni zastupnik u Saboru, davne 1990. godine...

Francuska: da bi spasili planet, četiri nevladine organizacije napadaju državu na sudu

🕔16.01.2019.

Zaklada za prirodu i čovjeka, Greenpeace Francuska, Our Business & agrave; All and Oxfam France have started. podigli su tužbu protiv francuske države zbog neaktivnosti na suzbijanju klimatskih promjena. 

Što već započete klimatske promjene znače za poljoprivredu, šumarstvo, turizam i javno zdravstvo Istočne Slavonije

🕔15.01.2019.

... u projektu Udruge Eko Kvarner: EUKI (European Climate Initiative)

17.01.2019., ČETVRTAK, 10 do 12.30 sati

Velika vijećnica Osječko-baranjske županije, Županijska ul 4, Osijek

Kako (i zašto) učiniti Hrvatsku energetski nezavisnom - ususret novoj klimatskoj konferenciji COP 24

🕔18.11.2018.

Međunarodna konferencija COP24 održat će se idućeg mjeseca u Katowicama u Poljskoj pod sloganom "Mijenjati zajedno" koji bi trebao pokazati odlučnost svih stranaka da na skupu donesu odluke nužne za punu provedbu Pariškog sporazuma.

Krk - energetski neovisan i CO2 neutralan otok

🕔05.09.2018.

Eko Kvarner je 1. rujna krenuo s projektom "Krk energetski neovisan i CO2 neutralan otok"

Štete od korištenja morske vode i spojeva na bazi klora u radu LNG terminala

🕔05.03.2018.

Program okruglog stola, u velikoj vijećnici Općine Omišalj

 

"Štete od korištenja morske vode i spojeva na bazi klora u radu LNG terminala"

ponedjeljak, 05. ožujka 2018. g.

Stručno mišljenje o gradnji plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na lokaciji Omišalj

🕔28.12.2017.

Cilj ovog Stručnog mišljenja je dati opservacije na Procjenu utjecaja na okoliš
izrađenu za plutajući terminal od strane ovlaštenika tvrtke Ekonerg d.o.o. 2017. godine.

GLOBALNO ZATOPLJENJE Mnogi Primorci preselit će se u Gorski kotar

🕔13.12.2017.

Ekstremno toplo ljeto, kakvo smo imali 2003. godine, već od sredine stoljeća postat će normalna pojava, istaknuo je Ozimec. Dok će dio jadranske obale biti potopljen, Gorski kotar i Lika postupno će dobiti umjereno topla ljeta s umjerenim oborinama, ako se ostvare prognoze stručnjaka

Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena

🕔07.12.2017.

Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena na Hrvatsku i zemlje u njezinom okružju održat će se 9. prosinca 2017. godine od 10 do 14 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2, Zagreb).

Primjedbe na studiju utjecaja na okolis za predlozeni projekt LNG terminala

🕔26.11.2017.

Međunarodna ekspertna skupina Udruge Eko Kvarner proučila je predmetnu studiju i zaključila da je treba odbaciti i kao nepotpunu i kao netočnu. "Smatramo da ona u biti neuspješno pokušava opravdati, a ne ocijeniti predmetni zahvat."

Cijeli upravni postupak treba prekinuti i u slučaju novog traženja odobrenja realizacije predmetnog zahvata treba pokrenuti potpuno novi upravni postupak koji će sukladno zakonu, odraditi i varijantna rješenja.

Zahtjev za većom transparentnosti

🕔26.11.2017.

Udruga Eko Kvarner od Ministarstva zaštite okoliša i energetike traži veću transparentnosti (i demokratičnosti) postupka ocjene utjecaja na okoliš za predloženi projekt LNG terminala pored Omišlja na otoku Krku.

OKRUGLI STOL O PREDLOŽENOM PROJEKTU LNG TERMINALA PORED OMIŠLJA, NA OTOKU KRKU

🕔10.11.2017.

Gradska vijećnica Grada Rijeke
subota, 11. studenog 2017. g.

Organizatori: Ekokvarner i Zelena Istra

Otok Krk je već neko vrijeme svjetionik otočne održivosti

🕔31.10.2017.

Okupljeni stručnjaci raznih vokacija, brojne institucije i predstavnici udruga civilnog društva u Njivicama raspravljali su o održivosti razvoja u kontekstu klimatskih promjena na otocima.

Održivi razvoj u kontekstu klimatskih promjena (s naglaskom na otoke)

🕔26.10.2017.

Kad je u pitanju održivi razvoj, otok Krk je prvak Hrvatske.

3. međunarodna klimatska konferencija otoka Krka prilika je da se upoznate s iskustvom i dostignućima Krka te da stećeno prenesete na svoju užu i širu lokalnu zajednicu.

2. međunarodna konferencija o održivom razvoju Gorskog kotara

🕔27.09.2017.

Mjesto/Venue: Skrad, Ivana Gorana Kovačića 3, prostorije PINS-a

Održivi turizam-mit ili realna šansa za opstanak hrvatskog turizma?

🕔28.08.2017.

O razlozima „pucanja turizma po šavovima“ te potencijalima i budućnosti hrvatskog turizma, razgovarali smo sa poznatim ekologom Vjeranom Piršićem

Prijeti li nam propast civilizacije zbog klimatskih promjena ?

🕔06.04.2017.

"Sve više znanstvenika sve nas intenzivnije upozorava da nam prijeti propast civilizacije kakvu poznajemo zbog (pod utjecajem čovjeka) već započetih klimatskih promjena. Istovremeno, mnogi autori iz domene znanstvene fantastike (ali i one obične) jasno i precizno umjetnički obrađuju tu temu, pri čemu se mnoga njihova predviđanja sve više pokazuju točnim. Pravo pitanje koje baš sada postaviti treb

Nova energetska politika RH – šansa za razvoj lokalne ekonomije

🕔06.04.2017.

Nova energetska politika RH – šansa za razvoj lokalne ekonomije naslov je predavanja koje će u sklopu Zelene knjižnice održati ekološki aktivist Vjeran Piršić na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli (dvorana 302) u petak 7.4. 2017. godine u 15 sati. Predavanje organizira Društvo bibliotekara Istre. Ulaz je slobodan.

Kako pripremiti lokalnu zajednicu na klimatske promjene

🕔06.04.2017.

Predavač će iznijeti moguće pozitivne i negativne posljedice klimatskih promjena (kako one direktne, tako i indirektne) te kataloški prikazati raspoloživa efikasna i jeftina rješenja, sistematizirana po područjima aktivnosti (prostorni planovi, arhitektonska i urbanistička rješenja, hrana, voda, energija,…). Također će se osvrnuti na mogućnosti interaktivne optimizacije tih rješenja

Prva Konferencija o održivom razvoju Gorskog Kotara

🕔09.03.2017.

petak, 10. ožujka 2017. godine s početkom u 9:00 sati u prostorijama PINS Skrad, Ivana Gorana Kovačića 3 u Skradu održati će se Prva Konferencija o održivom razvoju Gorskog Kotara u organizaciji Udruge Eko Kvarner, Goranske ekološke inicijative i Lokalne razvojne agencije PINS Skrad.

Čudo zvano kompost

🕔17.02.2017.

Kompostiranje je zapravo zabavan projekt i jedan od ekološki najprihvatljivijih stvari koje možete učiniti. Kompostiranjem možete riješiti probleme na više razina.

PREDIZBORNA PORUKA MLADIMA

🕔27.07.2016.

Što političare trebate pitati zbog sebe i vaše djece, i isprazna obećanja na koja ne smijete nasjedati!

REZULTATI STUDIJE IZVODLJIVOSTI

🕔28.02.2016.

Projekt Plomin C s ugljenom kao pogonskim gorivom neće biti ekonomski prihvatljiv, čak ni u slučaju da početna cijena otkupa emisija CO2bude 4,78 EUR/toni CO2s godišnjim porastom od 1 EUR/toni CO2!

OSJETLJIVOST PROJEKTA PLOMIN C

🕔28.02.2016.

Osnovna osjetljivost na:
a) prodajnu cijenu električne energije (od bazne na burzi EEX 26.02.2017. do 217% ili od 23 do 50 EUR/MWh)
b) nabavnu cijenu goriva (od bazne na burzi EEX 26.02.2017. do 150%)
c) visinu investicijskih ulaganja (od bazne -10% do +40%)
d) cijenu otkupa emisija CO2 (od bazne na burzi EEX 26.02.2017. od 4,78 do 23,9 EUR/toni CO2 ili do 500%)

Kompanije potrošile milijune na lažna izvješća o globalnom zatopljenju

🕔26.02.2015.

Američki znanstvenik Wei-Hock Soon već godinama pokušava uvjeriti javnost kako su klimatske promjene uzrok varijacija Sunčeve energije, a ne emisija stakleničkih plinova. No, nedavno objavljeni dokumenti pokazuju kako su kompanije koje djeluju u sektoru fosilnih goriva plaćale Soonu da laže o pravom uzroku klimatskih promjena. U proteklih 14 godina Soon je tako primio 1.2 milijuna američkih dolara u zamjenu za "znanstvene dokaze" u kojima navodi kako prljavi izvori energije ni

U Brazilu vlada najgora suša ikad; stanovnici bez vode

🕔26.02.2015.

U Brazilu vlada najgora suša u posljednjih nekoliko desetljeća. Stanje je posebno teško u regiji oko Sao Paula. Ljudi postavljaju cisterne i stvaraju zalihe mineralne vode. Vlada želi uvesti redukcije vode.

Agencija za ugljikovodike primila više od 2.600 primjedbi

🕔26.02.2015.

Ministarstvo gospodarstva je nakon jednomjesečne javne rasprave, koja je završila 16. veljače, zaprimilo više od 2.600 valjanih obrazaca s primjedbama i prijedlozima vezanim uz "Stratešku studiju utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu".

Tesla: Za šest mjeseci u prodaji baterije za napajanje kuća

🕔26.02.2015.

Tesla Motors postavio je ambiciozan plan kojim namjerava započeti proizvodnju dovoljno snažnih baterija za napajanje cijelih domova, prenosi portal Energetika.ba.

Usuglašen nacrt sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena

🕔26.02.2015.

Ženeva, 13. veljače 2015. - Izaslanici gotovo 200 država usuglasili su u petak nacrt sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, što je većina pozdravila, no kritičari drže da sadrži prevelik broj prijedloga umjesto nekoliko najboljih rješenja za ograničenje zagrijavanja planeta.

Veliki koraljni greben pod prijetnjom da postane smetlište

🕔26.02.2015.

Prekomjerna industrijalizacija duž Velikog koraljnog grebena mogla bi nanijeti velike štete jednom od najvažnijih ekosustava na Zemlji, navodi najnoviji izvještaj WWF-a "Veliki koraljni greben pod prijetnjom". U izvještaju se navodi da bi ispuštanje otpada iz proširenih luka moglo imati katastrofalne posljedice za greben koji je pod UNESCO-vom zaštitom i nalazi se na Listi izuzetno ugroženih područja svjetske baštine.

IRENA: Troškovi OIE pasti će za 40% u naredne 2 godine

🕔26.02.2015.

Novo izvješće koje je objavila Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) ukazuje na svijetlu budućnost obnovljivih izvora energije diljem svijeta.

Solarna industrija otvara 20 puta više poslova od drugih energetskih sektora

🕔26.02.2015.

Ako je suditi prema najnovijim informacijama, solarna energija nije samo dobar izvor električne energije, već i izvrsni poslodavac.

Priopćenje o davanju primjedbi u sklopu javne rasprave o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu

🕔08.02.2015.

Danas, 08. veljače 2015. udruga „Eko Kvarner“ uputila je (u sklopu javne rasprave, koja traje do 16. veljače 2015. g.) preimjedbe na Stratešku studiju utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Ideja naftnih platformi kod Kornata jednostavno je bolesna!

🕔08.02.2015.

Hrvatska Vlada je dodijelila dozvole za pet odabranih tvrtki kojima će biti omogućeno bušenje Jadrana radi istraživanja i eksploatacije nafte i plina. Zanimljivo je da su dozvole izdane prije nego je napravljena Studija utjecaja na okoliš. To je grubo vrijeđanje zdravog razuma građana.

Klimatske promjene i efekt staklenika

🕔25.01.2015.

Danas je ljudska populacija suočena s dva ključna globalna problema zaštite okoliša kao što je uništavanje ozonskog omotača i klimatske promjene. Problem klimatskih promjena vezan je uz učinak staklenika, odnosno povećanu koncentraciju stakleničkih plinova u atmosferi.

Hrvatska među vodećim zemljama po izgledima za održivi ljudski razvoj

🕔25.01.2015.

Devet zemalja, uključujući i Hrvatsku, ima najviše izgleda među 115 zemalja s visokim i srednjim dohotkom za postizanje održivog razvoja, rezultat je istraživanja netom objavljenog u međunarodnom znanstvenom časopisu "Procedia Environmental Sciences".

Koliko su opasni freoni?

🕔20.01.2015.

Freon je plin bez mirisa, bezbojan i ne-zapaljiv te spada u skupinu tekućih kemikalija koje se koriste u klima uređajima i hladnjacima. Freoni su plinovi iz porodice haloalkana, netopljivi su u vodi te prodiru visoko u stratosferu jer su inertni u kemijskim reakcijama. Najpoznatiji freoni su R-12 i R-22.

Detoksikacijom vratite sreću i zdravlje svom organizmu

🕔19.01.2015.

Ako se u posljednje vrijeme često osjećate iscrpljeno, imate problema s kožom ili probavom, možda je vrijeme za neku od metoda detoksikacije - čišćenja tijela od toksina. Detoksikacija će pomoći vašem organizmu da se odmori od teže zimske prehrane, da pomladite svoje tijelo, ojačate imunitet i zaštitite se od raznih bolesti.

Nova knjiga o permakulturi

🕔19.01.2015.

Briga za Zemlju, briga za ljude i mudar nadzor populacije i potrošnje materijalnih dobara tri su osnovna načela permakulture.

Zagađenje zraka europljane košta 189 milijardi eura

🕔13.12.2014.

Europska agencija za okoliš objavila je izvješće u kojem se navodi kako je zagađenje zraka tijekom 2012. godine stajalo čak 189 milijardi eura u indirektnim troškovima.

Eko vožnja je zakon!

🕔13.10.2014.

Ušteda goriva do 25% moguća je pomoću pametnog načina vožnje, i to bez ograničenja komfora i užitka u vožnji.

Vrtlarstvo bez kemije

🕔02.10.2014.

Biljke su glavna hrana najvećeg dijela čovječanstva. Svaki čovjek koji ima i najmanji komadić zemlje može sam bar nešto uzgojiti. Čak i na balkonu ili terasi možemo uzgajati uz ukrasne i poneku jestivu biljku , pa makar to bile samo začinske biljke kao: vlasac, peršin, dragušac, bosiljak, majčina dušica i mnoge druge. Ali i poneki grm rajčice, paprike, mahuna, jagode “na kat” i još štošta možemo uzgajati i &l

ZA ZEMLJU SE DJELUJE CIJELE GODINE, A NE SAMO JEDAN DAN

🕔22.04.2014.

Najveća globalna prijetnja današnjice nisu ekonomska kriza i pad financijskog sektora već klimatske promjene, globalno zatopljenje i kriza resursa.

9 savjeta za zeleniji život

🕔16.05.2013.

Mislim da se svi slažemo da način na koji živi 7 milijardi stanovnika ove naše planete nije održiv. Vjerojatno mislite da je takvo stanje teško promjenjivo i da je vaša uloga u toj cijeloj priči sasvim beznačajna. Međutim, osim što možete smanjiti svoj negativan učinak na okoliš, možete i uštedjeti svoj teško zarađeni novac.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

🕔19.03.2013.

Bogatstvo Velebita sastoji se od različitih biljnih i životinjskih vrsta, jedinstvenih krajobraza i krških oblika koje su zaslužne za proglašenje Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit, a čije je ljepote čovjek tek počeo otkrivati.

Kako reciklirati?

🕔16.03.2013.

Recikliranje je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala.

Recikliranje plastike

🕔16.03.2013.

Recikliranje plastike je proces prerade odbačene i stare plastike u proizvod koji se može ponovno koristiti.

Recikliranje stakla

🕔16.03.2013.

Proces recikliranja stakla je proces pretvaranja odbačenog stakla u korisni proizvod. Ovisno o konačnoj upotrebi, ovo često uključuje razdvajanje stakla prema boji. Staklo dolazi u različitim bojama, ali tri najčešće su: prozirno, zeleno, smeđe.

Prašume su tvornice kisika

🕔16.03.2013.

Prašuma je tip vegetacije, koji označava one šume koje su se od svog nastanka razvijale uz malo (sekundarne) ili bez utjecaja čovjeka (primarne), odnosno nastale su djelovanjem prirode.

Cvjetanje mora

🕔16.03.2013.

Cvjetanjem algi, često nazvano i cvjetanjem vode odnosno mora naziva se masovno razmnožavanje algi ili cijanobakterija. To masovno razmnožavanje oboji površinu vode zeleno, a u posebnim slučajevima plavo ili crveno, voda postaje mutna i puna “oblaka”. Razlog je najčešće pretjerana količina hranjivih tvari, najčešće u obliku fosfata, u vodi.

Onečišćenje zraka

🕔16.03.2013.

Izgaranjem fosilnih goriva velik dio oslobođene energije beskorisno odlazi u atmosferu, a tek se manji dio pretvara u koristan rad. Produkti izgaranja su vrlo opasni plinovi (sumporni dioksid) koji onečišćuju zrak. Rafinerije nafte u atmosferu otpuštaju amonijak, različite organske kiseline, sumporni oksid, spojeve uglikovodika.

Reciklažno dvorište

🕔16.03.2013.

Kako u zadnje vrijeme sve više vodimo bitku sa neprekidnim zagađenjem okoliša i neodgovornim ponašanjem ljudi, tako se sve više stručnjaka okreće rješenjima koji će pomoći da naš planet poživi još malo, prije nego što ga zatrpamo sa nepotrebnim tvarima, od čega ćemo zagaditi pitku vodu i zemlju koja daje plodove.

Spaljivanje otpada

🕔16.03.2013.

Danas je sigurno najveći problem u svijetu zagađenje okoliša, odnosno sve veća količina otpada koji nam ugrožava kvalitetu življenja i to ne samo nas nego i drugih živih bića.

Gospodarenje otpadom

🕔16.03.2013.

Danas kako se svijet sve više bori protiv kontinuiranog zagađenja koje nam htjeli mi to priznati, ili ne svima radi o glavi, sve se više zemalja okreće projektima koji uključuju potencijalna rješenja za situaciju koja traje već godinama.

Elektronički otpad, rezultat današnje tehnologije

🕔16.03.2013.

Možete li zamisliti današnji svijet bez mobitela i sve ostale popratne opreme. Naravno da svijet danas ne može funkcionirati bez potrebne tehnologije, a kako i bi kada smo sve podredili računalima.

Medvednica – park prirode

🕔16.03.2013.

Iznad glavnog grada smjestio se prekrasni park sa svojim prirodnim bogatstvima koja sadrže raznoliku ponudu ovog zanimljivog terena koji nudi zaista zanimljivu priču.

Jadransko more, ponos naše obale

🕔16.03.2013.

Jadran ili Adria dobio je ime po istoimenoj nekadašnjoj luci koja se nalazila na tom području. Danas isto tako postoji grad Adria na talijanskoj obali, udaljen svega 38 km od mora. Njegov današnji položaj smatra se rezultatom djelovanja geoloških sila.

Zaštićene rijeke u Hrvatskoj

🕔16.03.2013.

Riječne tokove u Hrvatskoj osim što smatramo izvorima čiste i pitke vode, ona su ujedno i mjesta nevjerojatne ljepote. Upravo zbog tog razloga mnoga područja koja se nalaze u njihovoj blizini proglašena su zaštićenim dijelovima prirode. Tome u prilog idu povijesne, znanstvene i gospodarske karakteristike svakog od tih mjesta

Papir ili plastika

🕔16.03.2013.

Papir ili plastika? Pitanje koje se vječito nameće. Već se toliko puta spomenulo kako je plastika štetna za naš okoliš. Odnosno da treba jako puno vremena kako bi se razgradila.

Amazonska prašuma, čudo prirode

🕔16.03.2013.

Amazonska prašuma proteže se na šest milijuna kvadratnih kilometara, zbog čega se smatra najvećom preostalom prašumom na Zemlji.

Sakupljanje plastičnih flaša

🕔15.03.2013.

Rješavanje problema iskorištavanja povratne naknade za plastičnu ambalažu i unapređivanja postojećeg stanja na naš način.

Sakupljanje plastičnih flaša

🕔15.03.2013.

U očekivanju rješenja problema oko sakupljanja plastične ambalaže, a nastavno na prijedlog koji smo poslali ministrici Holy, prenosimo tekst objavljen na danas.net.hr.

Nacionalni park Mljet

🕔14.03.2013.

Zbog svoje blage mediteranske klime i punosunčanih dana, u nacionalnom parku Mljet naći ćemo netaknutu prirodu koja odiše ljepotom i životopisnim bojama tijekom cijele godina.

Što je to socijalna ekologija?

🕔14.03.2013.

Socijalna ekologija je filozofija koju je razvio Murray Bookchin 1960-ih. Socijalna ekologija tvrdi da je ekološka kriza rezultat hijerarhijske organizacije vlasti i autoritativnog mentaliteta ukorijenjenog u strukture našeg društva. Zapadna ideologija koja dominira proizlazi iz tih društvenih odnosa.

Žumberak, Samoborsko gorje – park prirode

🕔14.03.2013.

U neposrednoj blizini Samobora poznatog kao malog slikovitog mjesta, nalazi se poznati park prirode koji privlači izletnike iz Zagreba, ali i iz drugih krajeva, koje jednostavno privlači jedinstvena ljepota ovog parka.

NP Risnjak

🕔10.03.2013.

Ponos Gorskog kotara, NP Risnjak može se pohvaliti izrazito velikim brojem prirodnih ljepota i fenomena

Priprema za prelazak iz ere fosilnih goriva u postfosilnu

🕔01.05.2012.

Za razliku od drugih zemalja, hrvatska se energetika i dalje oslanja na pogodovanje naftnom, plinskom ili lobiju ugljena, naglasio je Vjeran Piršić dodavši da ga vesele »povoljni vjetrovi« koje je donijela nova vlast